top of page

Tippek, amiket bárcsak ismertem volna fotózás előtt!

Updated: Nov 9, 2023


Amikor felkészülnek a Vendégeim a fotózásra, többnyire már nagyon sok inspirációs képet végignéztek. Kialakult bennük egy elképzelés a hangulatról, néha pontosan tudják, hogy milyen ruhát szeretnének magukkal hozni. Mégis van néhány apró részlet, amire sokszor egyáltalán nem is gondolunk. Szeretnék Neked is segíteni, hogy igazán elégedett lehess a végeredménnyel, mert a minőségi fotó már a tervezésnél kezdődik.


Bármilyen furcsán hangzik, fotósként megtanultam, hogy a kamera másként látja az embert, mint mi egymást. Ha találkozunk, egymás tekintete és személyisége mindenen átsugárzik. Nem pásztázzuk a részünkké vált - szerintem sokszor szép - mimikai ráncokat. A másikat nézzük - egyben. (Jó esetben. :-)).) Pont ezt szeretnénk megragadni a képekkel is. Ám az egyre fejlődő technika, szépen rajzoló objektívek könyörtelenek. A műtermi fények mellett élesen kirajzolódnak azok a részletek, amik felett reggel készülődéskor még átsiklottunk. Persze... tudhattuk volna...

Aztán egyben látva a képet még mindig elégedettek vagyunk. Ám amikor a kezünkben a számítógép egere is, akkor azonnal felébred a kisördög. BELENAGYÍTUNK az elkészült képbe... Könyörtelenül ítéletet hozunk. És már bánjuk, hogy reggel - vagy ott a stúdióban - mégsem szántunk 10 percet vagy egy mozdulatot arra a részletre. Mert most 20-30 képen ott a nyoma.


Nem baj - "ugye, le lehet szedni Photoshoppal"? Amúgy igen. De bizonyos esetekben több idő akár képenként átalakítani valamit, mint a valóságban megtenni. (Ugye Te sem szeretnéd 30-szor kilakkozni a körmöd vagy 30-szor kivasalni a ruhád? :))

No és mik ezek? Nézzünk párat - de fotós kollégáim szerintem még tudnának tippeket adni:



1. Köröm


Hölgyeknél 2 dolog szokott előfordulni. Lenőtt vagy lekopott kicsit a korábbi festés. Nem harmonizál a szín az adott koncepcióval, ruhával.

Ha biztosan látszani fog a kéz a sorozaton, akkor a legegyszerűbb, ha nincs körömlakk, vagy ha van, akkor kifejezetten nude/franciamanikűr, vagy esetleg az adott koncepcióval harmonizál. (Talán hallottál már róla, hogy profi modelleknek nem véletlenül nem szokott színes körme lenni.)




2. Ráncok a ruhán

Ha nagyon meggyűrődött a ruhád, érdemes a fotózás előtt gyorsan átgőzölni. (Nálam erre mindig ott lapul a gőzölő, így semmiből nem áll…)


3. Épp a fotózás előtt jött ki az arcomon „mindenis”... Korrektorozzam?

Neee! Hacsak nem azt beszéljük meg, hogy a képeket bőrretus nélkül, csupán vágva és színkorrekciózva kapod meg. (Abban az esetben minden sminkes elkendőzés javasolt.)

Beauty-fotózás esetében azonban kerülendő a korrektor, púder.


4. Száraz bőr, cserepes ajkak

Télen különösen jellemző, hogy szárazabbá válik a bőr (nem csupán az arc). Ilyenkor a smink is nagyon be tud ülni a hámló bőrrétegbe. Fakóbbnak tűnhet az arc. Mindenképpen a fotózást megelőző időszakban érdemes figyelni rá, hogy felfrissítsük a felső réteget. Legegyszerűbb módja a megfelelő krém használata. Ugyanakkor ettől az alkalomtól függetlenül is érdemes foglalkozni a tudatos bőrápolási rutin kialakítására, aminek része lehet akár a gyengéd tejsavas/gyümölcssavas hámlasztás is. (Nem megyek bele a részletekbe. Érdemes hiteles forrásból tájékozódni, utánaolvasni.) Amit semmiképp nem javaslok: bőrradír alkalmazása. (Pláne a fotózás napján…)


A cserepes ajkakra hallottam már olyan tippet is, hogy vazelinnel puhítsuk fel 10-20 percen át a bőrt, majd gyengéden távolítsuk el az elhalt réteget. De sminkes kollégáknak van kifejezetten bőrpuhító ajakbalzsamja, amivel a rúzs előtt dolgoznak. 😊 Nagyon sokat számít közeli képeken!



6. Le tudnád retusálni a szőrt?


Gyakoribb kérdés, mint hinnéd. Ha/ahol valóban zavar bármi, akkor javaslom a körültekintő epilálást. Ez a retus – ha igényes végeredményt szeretnék, akár megsokszorozza a retusálási időt, ami Neked konkrétan napokat jelenthet pluszban, hogy megkapd a kész sorozatod. Ráadásul soha nem lesz olyan szép, mintha a valóságban változtatsz. Amire viszont vigyázz! Nem javasolt fotózás napján epilálni, gyantázni, hiszen a bőrirritáció/bőrpír viszonylag nehezen korrigálható. Ha hajlamos bepirosodni a szőrtüsző pl. a lábon, akkor érdemes utánaolvasni a BHA-nak megbízható szakmai forrásból.


Ismét egy érdekesség: beauty-fotósok felszerelése közt néha lapul borotva. Bármilyen meglepően hangzik, lehet kapni kifejezetten a száj körüli pihék eltüntetésére kis, női arcborotvát... Ezt már a vérprofik nyomják csak így... :-))



Összegzés


Mindig ellenőrizd a fotókat már ott a helyszínen, miközben készülnek a képek! Ha szakmai csapattal dolgozom együtt, akkor is folyamatosan figyeljük a részleteket, legyen szó sminkről, ruháról vagy hajról… Ha stúdióban dolgozunk, akkor nem a fényképező apró kijelzőjén, hanem a számítógépen nagyban.

Általánosan téves elképzelés ugyanis, hogy a Photoshop arra lett kitalálva, hogy a hibás képeket kijavítsuk. A fotók már ott azonnal a legjobb változatban készülnek el. Így csak az amúgy is jó nyersképeket csiszoljuk tovább. 😊

Remélem, tudtam segíteni ezzel a bejegyzésemmel! Nem az volt a célom, hogy még jobban megijesszelek, ha esetleg bizonytalan lettél volna. Sőt! Tényleg minden részletre segítek figyelni. Amúgy meg épp az a hitvallásom, hogy ha minden tőlünk telhetőt megtettünk, akkor folyton ott van a rugalmasság is: mindig az adott pillanatból hozzuk ki a maximumot. Szóval flow…

Ha pedig hozzám foglalsz időpontot, a ruha/színválasztással kapcsolatban is mindig segítek, illetve további szépségápolási tippeket is küldök levélben.


Várlak egy jó alkotásra! 😊

Melinda


bottom of page